‘Big data’ per evitar una altra bombolla immobiliària

18/09/2016

Les coses podrien haver estat molt diferents d’haver sabut que s’acostava la punxada d’una bombolla amb conseqüències devastadores. A falta d’una bola de vidre, el big data podria haver minimitzat en alguna cosa l’impacte de la brutal crisi, en ser capaç d’anticipar-se als símptomes fins a un any. «Amb el big data es podria haver previst la bombolla immobiliària, de la mateixa manera que la revalorització de sòls a la costa», creu Enrique Martínez-Llacuna, vicepresident de CBRE Espanya. Per descomptat, amb totes les cauteles, ja que com diu Emilio Portes, director de Portfolio Advisory de JLL, «estem parlant d’una crisi a nivell mundial on van afectar múltiples factors macroeconòmics i de mercat».

Mitjançant el big data s’obté, de manera digitalitzada, tota la informació del mercat que està desestructurada i té escàs valor afegit. Un cop filtrada i servida en safata, ajuda en la predicció de tendències de futur i, per tant, a decidir sobre les inversions per evitar riscos. «Amb el començament de la recuperació, factors que milloren la productivitat com la tecnologia i l’ús del big data es presenten com a elements clau en el desenvolupament del sector», diu Ports. Aquest expert no dubta que «s’imposarà com una cosa generalitzada en els pròxims anys». «Les dades són la nova moneda i han de ser la base de les nostres decisions de negoci i les dels nostres clients», afegeix Martínez-Llacuna.

La veritat és que l’ús d’aquesta tecnologia, que costa des de 600 fins a 1.500 euros al mes, suposa una millora clara en productivitat. «Amb els mateixos recursos es pot multiplicar per tres el nombre de l’operació escurçant els temps de decisions i augmentant la facturació al llarg de l’any», exposa Toribio.

Encara estem en un moment incipient de la seva implantació a les companyies. Es calcula que més de 100 empreses, les de major volum i punteres, el fan servir. «Està més avançada la seva implementació en firmes de grans dimensions amb possibilitat d’invertir en aquesta tecnologia i esperar el retorn d’aquesta inversió. Companyies més petites ho aniran adaptant a poc a poc i veurem com empreses de fora del sector s’endinsen en el mercat immobiliari gràcies a les possibilitats que brinda aquesta tecnologia. És una tendència imparable «, apunten en JLL.

No comments

You must be logged in to post a comment.